ΠΟΕΔΗΝ: ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ «ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ»…
Τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία της περιφέρειας, συγκέντρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και όπως αναφέρει «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει».
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, τον τελευταίο χρόνο το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 4.000, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες κλίνες εντατικής θεραπείας, οι χειρουργικέ υπς θέσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, οι λίστες αναμονής φτάνουν τον έναν χρόνο, ενώ λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους γιατρούς από το απόγευμα έως τη νύχτα».
Επίσης, υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία θα πάρουν φέτος 350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.
Τέλος, σημειώνει ότι «η υποστελέχωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που πλέον δεν συζητάμε για επαγγελματική εξουθένωση, αλλά για όρια ανθρώπινης αντοχής που έχουν ξεπεραστεί. Η ελλιπής χρηματοδότηση περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας».
Αναλυτικά τα κενά στα νοσοκομεία έχουν ως εξής:
Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Νησιών
Οι ελλείψεις προσωπικού αγγίζουν το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ οι βοηθητικοί κλάδοι, βοηθοί θαλάμων, προσωπικό εστίασης, εργάτες, φύλακες κλπ τείνουν να «εξαφανισθούν».Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι πάνω από 45 ετών, σε αρκετές περιπτώσεις ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι «απαρχαιωμένος» και η συντήρηση των υποδομών «ανύπαρκτη».
Υπάρχει μεγάλη αύξηση προσέλευσης ασθενών, που φθάνει και 7 ώρες αναμονή στα παθολογικά ιατρεία,-αντίστροφα με το προσωπικό που συνεχώς μειώνεται, ενώ λόγω ελλείψεις υλικών και ΜΕΘ, οι εσωτερικοί ασθενείς ξεπερνούν κατά πολύ το χρόνο νοσηλείας που προβλέπεται από τα ΚΕΝ, ενώ οι εξωτερικοί ασθενείς που δεν έχουν έμμεση πρόσβαση περιμένουν πάνω από τρείς μήνες για τα Εξωτερικά Ιατρεία και πάνω κι από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν.
«Αποδυναμωμένα» εμφανίζονται και τα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ στο νοσοκομείο της Σάμου, επειδή δεν προβλέπεται στον οργανισμό, αλλά και από έλλειψη χρημάτων και στελέχωσης, οι ασθενείς όταν χρειάζεται κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους μεταφέρονται σε ιδιωτικό γαστρεντερολογικό εργαστήριο με προσωπική τους δαπάνη.
Όπως αναφέρει η γενική σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Αναστασία Πολίτου, τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προσπαθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού να λύσουν τα προβλήματα, εκ των έσω, μετακινώντας το προσωπικό και ζητούν να κλείσουν κλινικές (π.χ Έδεσσα-Γιαννιτσά). Στα νησιά όπως στο Νοσοκομείο Σάμου, λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών, η κάλυψη γίνεται από αγροτικούς γιατρούς, ενώ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού, άμεσα δε θα λειτουργεί η ΜΕΘ, που σήμερα υπολειτουργεί με 3 κρεβάτια από τα 6 που διαθέτει.
Η υποχρηματοδότηση έχει επιπτώσεις στην προμήθεια υλικών στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (συντήρησης, service κι αγοράς ιατρικών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή ακόμη και να κλείνουν εργαστήρια υψηλής σημασίας και βαρύτητας ,.(π.χ ήταν κλειστός μήνες ο αγγειογράφος στο ΑΧΕΠΑ, ο στεφανιογράφος είναι πάρα πολύ παλιός και χαλάει πολύ συχνά κλπ). Επιπλέον λείπουν καρότσια νοσηλείας, φορεία μεταφοράς ασθενών, πιεσόμετρα, κρεβάτια ασθενών, στρώματα κλπ και αυτά που υπάρχουν είναι φθαρμένα και καταστραμμένα.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Ιδια εικόνα και στα Νοσοκομεία, Διδυμοτείχου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας. Οπως σημειώνει η Αικατερίνη Πετράκη πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, εξαιτίας της υποστελέχωσης οφείλονται στους εργαζόμενους εκατοντάδες ημέρες ανάπαυσης. Χαρακτηριστικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης προηγουμένων ετών, στο Νοσοκομείο Κομοτηνής οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης ξεπερνούν τις 2.000, στο Νοσοκομείο Ξάνθης ανέρχονται στις 1000 και η κάλυψη από πλευράς προσωπικού στο 65%, στο Νοσοκομείο Καβάλας η έλλειψη προσωπικού αγγίζει το 50% και το Νοσοκομείο της Δράμας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού προβαίνει συνεχώς σε περιορισμό των υπαρχουσών λειτουργιών.
Ήπειρος, Ιόνια Νησιά και Δυτική Μακεδονία
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Νοσοκομεία Ηπείρου, Ιονίων νήσων και Δυτικής Μακεδονίας . Όπως αναφέρει ο Χρήστος Γιωτόπουλος, γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο και πληρέστερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας και από τεχνολογικής άποψης αλλά και υψηλής ποιότητας τριτοβάθμιας υγείας, δυστυχώς σήμερα λειτουργεί ως Δευτεροβάθμιο και Πρωτοβάθμιο και όχι ως Τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Ο κ. Γιωτόπουλος διαπιστώνει ότι με τον οργανισμό του 2012, όχι μόνο δεν προστέθηκε κάτι, αλλά τουναντίον ο νέος οργανισμός δεν περιελάμβανε ζωτικά τμήματα του νοσοκομείου όπως ΜΕΘ, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, το Διαβητολογικό κέντρο, την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων και την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς. Αντίστοιχα και 24 οργανικές θέσεις οι οποίες είναι καλυμμένες είναι εκτός Οργανισμού.
Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο 280 εργαζόμενοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων λειτουργεί με τους Επικουρικούς, με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα Τ.Ε.Ι., με παιδιά του ΟΑΕΔ που κάνουν κι αυτά την πρακτική τους, με τα πεντάμηνα (Κοινωφελούς εργασίας) και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κλάδος των Μαιών, ενώ τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν παραιτήσεις γιατρών, αποδυνάμωση και κλείσιμο κλινικών και συγκεκριμένα:
– Παραίτηση του Αγγειοχειρούργου και κλείσιμο της κλινικής. Παραίτηση επίσης δύο Ογκολόγων, ενός Θωρακοχειρούργου, ενός Νευροχειρούργου, ενός Αναισθησιολόγου, ενός Ορθοπεδικού και ενός Χειρούργου.
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Την τελευταία 3ετία έχουν αποχωρήσει περίπου 200 εργαζόμενοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε προσωπικό ( Y.E. κατηγορία) αντιμετωπίζουν τα τμήματα εστίασης, πλυντηρίων, τραυματιοφορέων, τεχνικές υπηρεσίες, φύλαξης, (το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται μέρα νύχτα), το τηλεφωνικό κέντρο δεν δουλεύει απόγευμα νύχτα και αργίες.
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία Πρέβεζας, Άρτας, Φιλιατών και Κέρκυρας.
Στερεά Ελλάδα
Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν εφημερεύουν όλο το μήνα Ορθοπεδικοί, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, Γυναικολόγοι. Ειδικότητες όπως Αιματολόγος, Νευρολόγος και Δερματολόγος είναι κενές. Συμφωνα με το γενικό σύμβουλο της ΠΟΕΔΗΝ Γιάννη Αγγελάτο, οι οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική υπηρεσία είναι 370, υπηρετούν 195 και τα κενά είναι 175. Στην ιατρική υπηρεσία οργανικές θέσεις 95, υπηρετούν 65, κενά 30.
Στο Νοσοκομείο Κύμης, ειδικότητες όπως ΩΡΛ, και Οφθαλμίατρος είναι κενές. Επίσης δεν υπάρχει μάγειρας, ενώ οι κενές θέσεις γιατρών είναι 9, νοσηλευτών 16 και λοιπού προσωπικού 14. Στο Νοσοκομείο Καρύστου, ειδικότητες όπως Γυναικολόγος, Νευρολόγος και ΩΡΛ είναι κενές. Λείπουν 15 γιατροί, 26 νοσηλευτές και 21 άτομα προσωπικό άλλων ειδικοτήτων.
Στο Νοσοκομείο Θήβας, η Παθολογική κλινική εφημερεύει 15 ημέρες τον μήνα, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί το βράδυ και οι θέσεις οφθαλμίατρου και ΩΡΛ είναι κενές. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές είναι 70 και λοιπό προσωπικό 42. Στο Νοσοκομείο Λειβαδιάς, η Παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί, από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες λειτουργεί μόνο η μία. Ειδικότητες όπως ΩΡΛ, Νευρολόγος, Οφθαλμίατρος Πνευμονολόγος είναι κενές, ενώ λείπουν 116 νοσηλευτές.
Στο Νοσοκομείο Άμφισσας στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι κενές 23 θέσεις και 28 θέσεις στο λοιπό προσωπικό. Η παθολογική κλινική είναι κλειστή και οι περισσότερες κλινικές δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα. Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, ο Αξονικός τομογράφος και ο Μαστογράφος δεν λειτουργούν και το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί μόνο για εσωτερικούς ασθενείς. Οι κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι 35, 10 στο λοιπό προσωπικό και λείπουν και 4 γιατροί.
Στο Νοσοκομείο Λαμίας η Μαιευτική κλινική κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και η Παιδιατρική κλινική δεν εφημερεύει όλο το μήνα. Οι οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσίας είναι 469, υπηρετούν 324, κενές 145, λοιπό προσωπικό, οργανικές θέσεις 340, υπηρετούν 270, λείπουν 70 και στην ιατρική υπηρεσίας, οργανικές θέσεις 213, υπηρετούν 108 κενες 105.
Πελοπόννησος
Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, από τις 44 θέσεις μόνιμων γιατρών υπηρετούν μόλις 16 και από τις 13 θέσεις ειδικευομένων γιατρών υπηρετεί μόλις ένας. Το αναισθησιολογικό τμήμα απομένει από το μήνα Ιούλιο με μόνο ένα γιατρό και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό εργαστήριο αδυνατεί να καλύψει σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα.
Στο Νοσοκομείο Τρίπολης, από τον Δεκέμβριο δεν υπάρχει διοικητής και διοικητικό συμβούλιο, δεν έχει επιχορηγηθεί για φάρμακα, τη στιγμή μάλιστα που πανάκριβα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν σε ανασφάλιστους. Οφείλονται στο προσωπικό δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές από το έτος 2011. Λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού έγινε περικοπή της μίας βάρδιας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία μιας πολύ ευαίσθητης ομάδας ασθενών.
Κρήτη
Υγεία, Πρόνοια και Ψυχική Υγεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους. Κοινό χαρακτηριστικό για όλες τις υπηρεσίες Υγείας είναι η μεγάλη αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών -πάνω από 40 % και η μείωση του προσωπικού. Στο γενικό νοσοκομείο Χανίων έχουν αποχωρήσει πάνω από 70 εργαζόμενοι και οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 241. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, η νοσηλευτική υπηρεσία οφείλει πάνω από 13.000 ρεπό στο προσωπικό της.
Στο Πα.Γ.Ν.Η. και το «Βενιζέλειο» υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες των εργαζομένων. Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτοντας πάνω από 40 ασθενείς.
‘Ελλειψη σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος, για το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας.
Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με χιλιάδες οφειλόμενα άδειες και ρεπό. Ειδικευόμενοι γιατροί στη χειρουργική και παθολογική ειδικότητα δεν υπάρχουνε .Το Nοσοκομείο Νεάπολης διαθέτει ελάχιστο βοηθητικό προσωπικό.
Στο Ψυχιατρείο Χανίων, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της μεταφοράς ασθενών που φιλοξενούνται στις δομές του και χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης. Το Γενικό Νοσοκομείο δεν δέχεται εισαγωγή ψυχιατρικού ασθενούς, αν δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης.
Στα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων (Χανίων – Λασιθίου – Πόμπιας), ιατρική υπηρεσία δεν υπάρχει. Οι υπηρεσίες προσφέρονται με εξωτερικούς συνεργάτες.
Πηγή: in.gr