ΤΡΑΓΙΚΟ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ…325.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ – «ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ» Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
«Δυστυχώς η διαρροή συνεχίζεται και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ουρές που σχηματίζουν τα ελληνικά αυτοκίνητα με προορισμό τα Σκόπια διαρκώς αυξάνονται. Μεταξύ άλλων, «φουλάρουν» τα οχήματα τους με βενζίνη και αέριο αφού οι τιμές είναι σαφώς φθηνότερες από αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα. Για λαμαρινοδουλειές, σέρβις, βάψιμο αυτοκινήτου επιλέγουν πάλι…Σκόπια. Πλένουν το όχημα τους με 2-3 ευρώ. Ψωνίζουν τρόφιμα, «φτιάχνουν» νύχια, μαλλιά, δόντια. Το κόστος μπορεί να φτάσει και στο…1/4 συγκριτικά με την χώρα μας. Δείτε π.χ. ένα κούρεμα: 8-10 ευρώ σε εμάς, 3 έως 4 ευρώ σε εκείνους. Μην ξεχνάμε βέβαια πως οι τιμές μπορεί να είναι φθηνές, αλλά καλά θα κάνουν οι καταναλωτές να μην περιμένουν…ποιότητα. Ότι δίνεις…παίρνεις! Οι επιπτώσεις στην τοπική αγορά; Η πτώση των τζίρων στα αμιγώς εμπορικά καταστήματα αγγίζει το 50%. Οι συνάδελφοι έχουν ξεκινήσει τις…προσευχές. Δεν αστειεύομαι. Σοβαρολογώ. Να υπενθυμίσω πως οι έλληνες συμπολίτες μου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ξένο κράτος. Τα ποσά που «μεταναστεύουν» στα Σκόπια… «εξαφανίζονται». Δεν ανακυκλώνονται στις ελληνικές αγορές, ούτε καταλήγουν σε ελληνικές τσέπες. Πολλά και τα λουκέτα. Δεν είναι μόνο η διαρροή καταναλωτών προς τα Σκόπια. Αυτοί που μένουν «πίσω» πρέπει να αντιμετωπίσουν μια βαρύτατη φορολογία σε συνδυασμό με την υποκατανάλωση. Ο χειμώνας εδώ είναι πολύ βαρύς. Οι οικογένειες επιβαρύνονται με υπέρμετρα έξοδα, επομένως είναι πολύ προσεκτικοί με το πορτοφόλι τους. Δεν νομίζω να «θέλει» περισσότερα ένα κατάστημα για να κλείσει. Τι απαντάνε οι ίδιοι οι καταναλωτές; «Ναι…εντάξει…Σίγουρα πρέπει να υποστηρίξουμε την τοπική αγορά αλλά επειδή οι τσέπες μας «βαρυγκομούν», επιλέγουμε Σκόπια». Η κατάσταση αυτή έχει και τις συνέπειες της: Πολλοί συνάδελφοι έχουν κλείσει χωρίς να ενημερώσουν καν το οικείο επιμελητήριο ή θέλουν να κλείσουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν εφορία και ΟΑΕΕ για να «κλείσουν» τα βιβλία τους. Είμαστε στα όρια μας. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεινοπαθούν. Απέναντι μου έχω ένα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Κάποτε γινόνταν χαμός. Τώρα οι υπάλληλοι… «χτυπούν μύγες» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, o Θωμάς Ταλλίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την 01/01/2016 έως και σήμερα, 26/08/16, τα σύνορα από Φλώρινα για Σκόπια πέρασαν…325.000 έλληνες. Οι αστυνομικές αρχές υπολογίζουν ότι κάθε μήνα την γείτονα χώρα επισκέπτονται 35.000 -40.000 έλληνες. Σκοπός του ταξιδιού, τα ψώνια από την οργανωμένη αγορά του Μοναστηριού (Μπίτολα), το καζίνο και οι εκδρομές. Στις 28 Μαρτίου το bangladeshnews.gr, σε ρεπορτάζ του σχετικά με τα… εξωπραγματικά ποσοστά ανεργίας που «βασανίζουν» την Φλώρινα, μίλησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κωνσταντίνο Σιάκο καθώς και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββα Σαπαλίδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δυσμενέστατες συνέπειες που επιφέρει στην χειμαζόμενη τοπική αγορά η προτίμηση των ελλήνων καταναλωτών στα φθηνά προϊόντα των Σκοπίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τι μας είχαν πει {28/03/16}: Κωνσταντίνος Σιάκος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας: «…Όσον αφορά την ανεργία των νέων; 75%. Το ποσοστό είναι απίστευτο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Η Φλώρινα, έτσι και αλλιώς, πέρα από τον πρωτογενή τομέα και τα ορυχεία, δεν έχει άλλες πηγές απασχόλησης. Επιχειρήσεις δεν υφίστανται. Η επιχειρηματικότητα έχει πεθάνει, καθώς οι περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν να πάνε για ψώνια στα Σκόπια λόγω φθηνότερων τιμών, και από εκεί να προμηθευτούν, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα. Η εκροή συναλλάγματος προς την FYROM είναι πολύ μεγάλη…. Επενδύσεις; Καμία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυνατότητες. Η βιομηχανική μας περιοχή σχεδόν «εξαϋλώθηκε» από επιχειρήσεις. Ούτε ξένες, ούτε ελληνικές επενδύσεις βλέπουμε» . Σάββας Σαπαλίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας:…»»Η περιοχή μας έχει χτυπηθεί τόσο από τις μνημονιακές πολιτικές, όσο και από την αγορά των Σκοπίων. Τα χρόνια της κρίσης έκλεισαν περίπου 1.000 επιχειρήσεις. Ανοίγουν μόνο τσιπουράδικα και καφετέριες. Καμία εμπορική επιχείρηση. Η βιομηχανική μας περιοχή κάποτε απαριθμούσε 3.500 εργαζόμενους. Σήμερα έχουν απομείνει με το ζόρι 350. Υπήρχαν 30 μεγάλες επιχειρήσεις…Πρέπει επίσης να δημιουργηθούν φορολογικές ζώνες, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους αλβανούς και τους σκοπιανούς..».
KAΘΕ ΣΑΚΟΥΛΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ «ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑ…
«Τα νούμερα αυτά είναι απίστευτα. Και το κακό είναι πως η… «μεγάλη έξοδος» συνεχίζεται ακόμη. Με πρωταρχική αφορμή την προμήθεια καυσίμων, πολλοί συμπολίτες μας επιδίδονται σε ένα ξέφρενο «πάρτι» αγορών. Ψωνίζουν ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα, μαναβική…Κάθονται και τρώνε εκεί ή πίνουν τον καφέ τους. Οι επιπτώσεις στην τοπική αγορά της Φλώρινας είναι πολύ αρνητικές. Πάμε από το κακό στο χειρότερο. «Νεκρώνει» η οικονομία και τα μαγαζιά κλείνουν. Το θέμα αυτό συζητιέται και ακούγεται παντού. Γυρνάνε οι συμπολίτες μας φορτωμένοι με σακούλες από τα Σκόπια. Χρήματα που θα μπορούν να τονώσουν την δική μας αγορά, τους δικούς μας επιχειρηματίες καταλήγουν δυστυχώς στην άλλη άκρη των συνόρων. Φυσικά και έχω χάσει και εξακολουθώ να χάνω πελάτες λόγω της γειτονικής χώρας. Μην απορούμε μετά όμως, και κυρίως, να μην παραπονιόμαστε αν η ελληνική οικονομία παραμένει στάσιμη» υποστηρίζει στο bangladeshnews.gr, o Γιώργος Μπέλλης, συνιδιοκτήτης μονάδας παραγωγής κρεατοσκευασμάτων στην Φλώρινα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ